Tai Chi als dagelijkse oefening in mindfulness

In de lessen leer je in eerste instantie de vorm aan, en als je de vorm voldoende beheerst geven we aandacht aan de interne ontwikkeling. Het helpt je ontwikkeling en het plezier in T’ai Chi enorm als je dagelijks een klein moment inbouwt om te oefenen. Je hebt slechts een kleine ruimte nodig, als het kan is buiten oefenen het prettigst, is mijn ervaring. Kies een moment van de dag wat jou het beste past. Ook al sta je maar twee minuten te mediteren, belangrijk is dat je even in concentratie geweest bent. En al die kleine momenten maken een grote ontwikkeling mogelijk.

Je kunt verschillende oefeningen doen, die ook in de les aan bod zullen komen. Heb je weinig tijd, kies er een uit die bevalt op dat moment. Heb je meer tijd dan oefen je er enkele. We hebben:

  • Opwarmoefeningen: hier zijn verschillende oefeningen voor, meestal zijn dit stukjes uit de vorm.
  • De Vorm: hierbij gaat het vooral om de continuiteit van de ontspannen, bewuste beweging. De flow is hier leidend, het is een oefening in de aaneengesloten beweging.
  • De staande meditatie: we staan rechtop, ontspannen met de aandacht in Tan T’ien. Probeer het hele lichaam tegelijk te voelen en open te staan.
  • Postering, het in een posture staan. Je kiest een bepaalde houding (posture) uit de vorm en daar blijf je enige tijd in staan. Dit kan behoorlijk zwaar zijn  omdat je laag (met gebogen benen) staat. Steeds als je zo staat, zoek je naar een verdere ontspanning. Dit sterkt eerst de benen, later (na enige jaren) verandert het staan en wordt het licht en verzonken tegelijk. Je staat dan niet meer op spierkracht, er gaan dan andere principe’s een rol spelen. Postering is de motor achter de innerlijke ontwikkeling.
  • Push hands, of beter sensing hands: dit zijn partneroefeningen waarbij we elkaar helpen om de zachte kracht toe te passen. Erg leuk om te doen, een reflectie op je eigen ontwikkeling en het laat de enorme verschillen tussen mensen zien (en voelen). Dit doen we alleen in lesverband, nadat we de vorm goed beheersen.