Ben Lo tells: No secret, just relax!

Ben Lo gaf in Nederland vele camps en vertelde vaak hoe simpel T’ai Chi eigenlijk is: is simple, just relax, there is no secret!
T’ai Chi is in de basis een interne gevechtstechniek, die zich ontwikkelt vanuit totale ontspanning en het vermijden van spierkracht, daar waar harde stijlen zich richten op snelheid en slagkracht. T’ai Chi heeft geen geheime trucs of handigheidjes waarmee je een tegenstander kan pareren, de clou is een totale ontspanning en concentratie vanuit Tan T’ien. De naam T’ai Chi Ch’uan geeft ook het niveau van deze martial art aan: meest verheven vuist.

Kijk eens naar een klein kind: let op hoe het ademhaalt, niet boven in de borst, maar diep in de onderbuik. Let er ook eens op hoe een kind zich gedraagt, als hem iets overkomt - ontspannen en onbezorgd. Je kan dit wel aan onwetendheid toeschrijven, maar desondanks blijft een kind toch meestal wel ongedeerd. Daarom is de combinatie van ervaring en verstand, die de geest van een volwassen mens belemmert en zijn lichaam doet verstijven misschien toch niet zo een aanwinst. Laat een kind je vinger vasthouden en probeer hem dan terug te krijgen. Moeilijk, nietwaar? De greep is vast, maar niet krampachtig; er komt echte energie bij kijken. Kijk tenslotte, hoe een kind staat; rechtop, maar niet stijf. We kunnen van kinderen leren. Je kunt alleen groeien in T’ai Chi en alleen verder komen, als je weer wordt als een kind.