De Tao van de Chi: bewegende meditatie

Er zijn verschillende motivaties om met T’ai Chi te beginnen,  onder andere vanwege de positieve effecten die de oefeningen hebben zoals:

  • Verbetering van de conditie, met name steviger staan, meer balans
  • Verbeteren van wendbaarheid en souplesse
  • Verbetering van de lichaamshouding, meer rechtop
  • Een grotere ontspanning van lichaam en geest
  • Meer contact met je lichaam, een grotere alertheid

Daarna, als je eenmaal het pad van de T’ai Chi bewandelt, blijken er veel meer positieve effecten te zijn. Het principe dat ontspanning en zachtheid uiteindelijk kracht en hardheid overwinnen blijkt op veel meer niveaus te werken, ik zie nu diverse verbanden met het dagelijkse leven. Wat T’ai Chi kan geven is de combinatie van inzicht en de lichamelijke ervaring daarvan: deze combinatie maakt dat het begrip van bepaalde principe’s veel krachtiger en dieper. Uiteindelijk neemt T’ai Chi een meer centrale plek in mijn leven in, geeft het voeding aan een meer spirituele ontwikkeling, en biedt het vooral ook de mogelijkheid om gezond en evenwichtiger in het leven te staan.

Oefendagen / camps

Als je de vorm na een jaar enigzins beheerst, is het aan te bevelen om af en toe een zaterdag in Delft te trainen. Hier ben je een ochtend of een hele dag naar keuze intensiever aan het trainen dan in een reguliere les. We geven daar les met verschillende leraren uit de T’ai Chi familie die les hebben gehad van Nellie Klabbers. Aan het einde van de middag doen we push hands partneroefeningen voor de gevorderden.

Na een aantal jaar is het ook mogelijk een weekend (op een Kasteel!) of een hele week te trainen met Lenzie Williams. Bij deze camps zul je je niveau van T’ai Chi fundamenteel verdiepen, en ontmoet je vele enthousiaste T’ai Chi beoefenaren. Je verkent en verlegt je grenzen en komt gaande de week steeds meer tot rust en bereikt een veel opener staat van zijn. Neem een keer deze stap als de tijd rijp is, en je blijft terugkomen.